Pariisin olympialaisten päättymisestä on kymmenen päivää. Kun suomalaiset jäivät historiallisesti ilman mitalia kesäkisoissa, syntyi tarve syvälliselle analyysille. Valitettavasti sitä ei ole ainakaan toistaiseksi nähty. Kritiikkiä on toki julkisesti esitetty. Se kuuluu asiaan. Silti tarkka analyysi on kehittymisen kannalta välttämätöntä.
Muutamia huomioita jälkipyykistä.
- Suomalaiset urheilijat jäivät ilman mitalia, mutta kovin lähelle palkintopallia päästiin. Onko mitalien määrä oikeasti riittävän kattava tapa tarkastella suomalaisen urheilun tilaa? Se on toki helppo tapa, mutta riittävä se ei ole.
- On tavallaan hassua puhua siitä, että Suomi jäi ilman mitalia kisoissa, joissa ei ollut yhtään suomalaista joukkuetta. Tässäkin pitää puhua siitä, mitä Suomi voi tehdä, jotta suomalaiset urheilijat menestyisivät. Tämä toki sillä edellytyksellä, että Suomi kansakuntana haluaa urheilumenestystä.
- Kritiikki mitalittomuudesta kohdistuu Suomen Olympiakomiteaan. Se on ymmärrettävää. Olympiakomitea määrittelee tehtävänsä omilla sivuillaan seuraavasti: ”Olemme valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö eli rekisteröity yhdistys. Edistämme suomalaisten liikettä ja liikunnallista elämäntapaa, rakennamme edellytyksiä laadukkaalle ja uudistuvalle seura- ja järjestötoiminnalle ja tuotamme menestystä huippu-urheilussa”. Kolmijakoisen tehtäväkentän viimeinen kohta ei ainakaan tuottanut yhtään mitalia.
- Yllä mainittu tehtävämäärittely on ongelmallinen. Suomessa huippu-urheiluun panostettava raha kalpenee vaikkapa Ruotsin ja Norjan satsausten rinnalla. Pitäisikö Olympiakomitean pakittaa tuosta liikunnallisen elämäntavan edistämisestä ja keskittyä huippu-urheilun tukemiseen? Ainakaan tämän kirjoittaja ei hahmota mitään konkreettista asiaa, jolla Olympiakomitea tukisi liikunnallista elämäntapaa eri puolilla Suomea. On varmasti paljon vaikuttavampaa, jos elämäntapaan vaikuttava työ on hyvin paikallista. Siihen Olympiakomitea ei yksinkertaisesti pysty.
- Olympiakomitean viestintä on jäänyt kisojen jälkeen hataraksi. Toistellaan muutostarpeita, mutta konkretia puuttuu. On luonnollista, että lopullinen analyysi vie aikaa. Silti olisi hyvä kuulla Olympiakomitean suunnalta myös esimerkkejä, joilla asioita lähdetään muutamaan.
- Lopuksi yksi tärkeä asia. Kaikki suomalaiset Pariisissa kilpailleet ovat äärettömän kovia urheilijoita. He urheilevat hyvin ammattimaisesti, mutta monilla heistä ammattimaisen urheilun edellytykset ovat kehnot. Tähän Olympiakomitean on syytä vaikuttaa. Hyvä olisi kertoa edellytysten parantamisesta myös mahdollisimman konkreettisesti.
Pekka